Monday, December 13, 2010

♥rose putih untukmu!♥

......@.@.@.@..@
....@........@..........@
...@............@....@@
...@..............@@..@
...
....@...............@...@
.....@..............@..@
.........@......@..@
..............@..@
..................@
....................@
......................@
........................@.....
.....@@@
......@@@@..@....@..........@
...@.............@@@......@@
.......@@@.......@..@@
........................@
........................@
........................@
........................@
........................@
........................@
.......................@
......................@
~♥~
 
huhuhu bunga rose putih untuk semua sebagai post terakhir orked sebelum balik ke kampung esok malam,, hehehe selamat habes exam dan selamat bercuti,, okayh guyz! hehehe kt umah orked jarang buakak online ni,, tido,masak,adeq2 la keje utama orked,, esok last paper orked,, doakan orked kayh! huhuhu =) misshh u oLz!! hehehex...



Thursday, December 9, 2010

*SABAR*

 heiip!!oLz!
mcm mn mahu lebih sabar?? setiap masa doa YA ALLAH berilah kesabaran padaku,,, haaiisshh orked,orked,, mengeluh sndri?? hahaha boring tahap gaban ni...nak wat cmne mang cmni la hidup,, kdg2 happy,kdg2 dukappy.. hahaha istilah baru "dukappy" layanzz! haha well oLz wtpe tu? msti kamu semua ad aktiviti msg2 an? haaiisshh orked jgk xthu mau wat pe lor.. aduh,, lagi 4 hari exam lgi,, ni baru merasa gap sikit examnyer,, da lps 5 paper xde gap,, giler,,giler,, hahaha tapi waras lg,, umpama jep,, haha tak tahu nak merapu hape,, weyh lupa nak tanya korg ade tipz tak cena nak sabar?? orked tahap kesabaran orked terlalu rapuh,, hurrmm,, ye ke? ye ke? haha ke memg patut pun? hehe terkadang tfkir orked ni byk mnyusahkan org ke? orked ni sush nak fhm ke? orked ni sombong sgt ke? orked rs cam ok2 jep,, tapi.. lau xde sape gtau mn nak thu kan.. aduh,, pape pn orked nak gitau orked syg semua kwn2 orked,, korang lah kawan dunia akhirat orked,, orked taknak hlg kamu semua walau ape pun jdi,, mau korang jdi yang teristimwa dht orked okayh??! hehehe... kenape ye kdg2 kiter ssh nak cye org? even kiter rs org tu da selalu berdamping dgn kiter walau jauh.. kiter bukan curiga sebenarnyer tapi kdg2 perlukan kate2 semangat dan kate2 keyakinan dari org tuu yang ley wat kiter tenang,,, tapi tak semua org faham kiter cuma perlukan kate2 smgt dr dy,, kdg2 di slh anggap lak kiter curiga,, sebenarnya ape ye ubat sebuah kelukaan?? kiter bukan nak simpan luka lama tuu tapi cuma mahu berhati2 tidak mahu lgi merasai kelukaan lalu,,, tapi ade aje org ketiga dtg tambah luka,,, hehehe,, awak2,,, [org ketiga tuu] fhmilah sy penah terluka jgn ggu hdup sy plz,,, kalau awk wt cmtu sejarah lama hidup sy akan berulang,, sy xkenal awak pun,, jd jangan datang ggu!! hhahaha ape orked merepek ni,, mesti sape2 yang bc ni pening ape jd pd orked sbenrnyer? kan? hahaha orked pun tahu ape jd orked ni... da sakit jiwa kot,, tensen sgt kot,, duk merapu hape ntah,, mcm menyorok sesuatu pun ade kan?? huhhhh........... sebenarnya............dragon balz ade 7 biji semuanyer,, ahakzzzz!! =) xde2.. ok2,, memang orked ngah tensen ni,, tapi orked tak mahu ckp terus la,, biarlah rhsia,, haha just mau lpskan dukappy orked jep,,xperlu lah tahu ape jd sape tlibat huhuhu.. oLz,orked hrp u oLz sehat2 aje dan bhgia aje ok? doakan orked jgk ok? tapi nama lagi sebuah khdpn mst ade dukapppy jgk an kdg2.. tuu orked tanya cmne mau sabar ni?? kdg2 org xfham ape kiter mahu dan kdg2 org xtahu ape kiter bmbgkan,n kdg2 org xmngerti kiter amat2 terasa..  ehh ni nak tanya kiter selalu mau org fhm kiter ade kiter fhm org tak? tuu yang sush kan.. sepatutnyer saling memahami kan? ape salah lau saling memahami,, ni nak cakap saling memahami tuu penting au,, dush2x!! terkena atas btg hidung sndri,, huhuhu orked cuba mencari kesilapan orked ni agar orked xnampak salah org,, orked cuba salahkan diri sndri skrg,,[orked da biol??!!] hahahaha taklah sedap mulut korg cakap camtu,, hahaha orked ok lagi okayh! wah2 mulut xdak insurans ka ? wat takaful la lau xdak insurans.. hahaha [mentang2 belajar takaful..] korang lau tensen bc ni SABAR je lah ok?? kan tajuk kt atas tuu sabar.. hakhakhak orked dah start merapu mula lah entah hape2 yang orked tulis,, yang penting tensen hlg,, hahaha [dalam diam menangis,tapi taip gelak2 suka2,,] oo0uuchh!! sabar orked,, sbar! hurrmm oLz da faham kan susahnyer nak cari mana sabar tu,, nak rasa cmne sabar tuu,, jadi selagi ade kesbaran hrgailah kesabaran tu kayh? hurrmmm oLz.. orked love YOU oLz! =)


Wednesday, December 8, 2010

~TANGISAN KERINDUAN!!~


aarrrgggggghhhhhhhh!!!!!!!!!!
batin menangis meronta2......
adekah ini dinamakan sebuah kerinduan??
seksa dan perit ditelan jua..
kenape???
diriku bertanya kenape berkali2 pd diri sndri,,
rindu yang mencengkam ini membuat aku mengalirkan air mata tanpa aku sedari,,
begitu kuatkah rindu ku padanya??
aku jua tdk mngerti,,
mengapa titisan jernih ini mengalir laju tanpa menghiraukan sekeliling..
keletihan melayan aliran air mata yang mencurah2,,
namun tidak jua kau temui jawapan dari sebuah rasa ini,,
sebuah tangisan kerinduan!
mahu saja aku lemparkan resah yang bertaut ke dada langit agar daptku bentangkan rindu yang ku rasakan,,
namun aku xbisa melakukannya,,
rindu!!
rindu!!
rindu!!
hanya itu mampu ku luahkan saat ini,,
perasaan yang merengek minta dimengerti..
bahawa aku rindu kamu!
tapi jarak dan pemisah itu tak mungkin diruntuh saat ini,,
pasrah ku pohon pada ILAHI,,
berkali-kali aku bdoa pdnya permudahkan lah dan percepatkanlah segalanya..
kerana aku xsanggup menanggung lebih lama rindu ini,,
kemana mampu aku mngadu sakitnyer sebuah kerinduan,,
kemana aku mampu pasrah lagi andai ini ketentuannya,
kenape?
kenape?
kenape?
kenape perlu hati ini merintih mata ini menanges semata-mata rindu ku?
rasa hati yang membara ini mbuat aku keletihan akhirnya..
cinta ini ku panjatkan pada yang ESA agar terus mekar dan terus merah merekah,
subur walau ape halangan yang dtg,,
terus berseri walau dlm kesuraman waktu,,
kerana aku tdk mahu tangisan kerinduan ini disie2kan,,
makin ku pejamkan mata ke dalam lamunan gelap dan hitam makin aku merasa sakitnyer rindu itu!
mencari dimana harus aku tenangkan kerinduan ini,,
jawapan yang ku dapat cuma ada pada kamu,,
hanya KAMU! 
ya allah!!!
aku pohon,aku rayu,aku merintih,aku meminta...
tenangkan hati ini,,
berikan kami ketetapan hati,,
berikan kami kejujuran yang ikhlas,,
beri kami kasih yang tak pernah kan pudar walau dihalangi waktu,
beri lah kami kasih yang kekal abadi,
ya allah........
redhalah pada kami,,
berkati kami,,
rahmati kami,,
mungkin ini satu ujian terberat,,
iaitu TANGISAN KERINDUAN!!



Monday, December 6, 2010

*Lelaki Tahu Perempuan Tahu*



Lelaki perlu tahu yang perempuan:
  1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkann ya.
“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Perempuan juga perlu tahu yang lelaki:
  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan



final exam-HRM TIPZZ-

eheemm3.... test2,,1,2,3,........ hehehex bukan hape ni menyinggah kejap,, pada kawan2 yang ambik HRM esok ni orked br dapat tipz untuk esok,, panas lg, tipz2 seperti berikut...

CHAP1
  • management process
  • line n staff manager
  • HR manager
  • carta HR specialties
  • line n staff aspect
  • HRM duties
CHAP2
  • read all act
CHAP3
  • the basic n importance of job analysis
  • case study
CHAP4
  • case study
  • selection,employment test,source of information about job candidates,forecasting personel needs
CHAP5
  • step in the training
  • case study
CHAP6
  • direct career management
  • career management process
CHAP7
  • case study
  • performance appraisal method,effectively appraising
CHAP8
  • read all
  • process pay
  • rates establishing
CHAP9
  • slide4,8
  • incentive for professional employee,legally required benefit,voluntary benefit
CHAP10
  • slide 3,employee vs employer
CHAP11
  • trade union
  • trade despute
  • collection bargaing process
  • trade union act
  • settlement of trade despute
CHAP12
  • importance of OSH,workplace health
  • reduce job stress

nota kaki:walaupun ade tipz ni jgn terlalu bergantung okayh... xtahu kesahihannyer,, tapi sekurang2nyer bersyukur lah ade jgk tipz,, selamat berjuang kawan2! =)

Saturday, December 4, 2010

berkorban kerana exam...!!

w0o0hh giler tensen bila smpai musim exam ni,,, da la tuu jdual orked paling lmbat dr org,, org da balik orked baru start examm???!! ape kes nii weyh.. hato0ii! semua nak masuk nak sumbat dalam kepala nii,, mane nak sumbat niii... hato0o0ii! tapi kerana terpaksa demi ms depan stdy gak la separuh mati,, ade lah jugak nota2 cantik yang leyh dbuat kenangan hasil tangan ni hahahaha... cam xeclazz jep kan bunyi nyer.... hahaha nak wat cmne da memang desprate giler da time tuu,, hahahaha =).... jadi alkisahnyer sebagai tatapan semua yang tgh pening2 layan exam ni nah tgk betapa orked bertgkus lumus demi exam,,,

hahaha nota da jadi mcm surat cinta... hahaa entah masuk ke tak,, =)
*****
meja bersepah xsempat nak kemas da, tggl p exam pun xkemas..
*****



barang2 da xteratur pun,, semua bercampur aduk,, xteratur..!


*****


*****
*****
tengoklah betapa bersepahnyer sampaikan sikat rambut,plastik wafer choc n perkakas menulis bercmpur aduk.. ahhh tensen!! =__="
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
 huurrmmm setakat ni la dulu ye orked mengarut disini,,perkongsian ni bukan hape nak kongsi demam exam ni ngan korg semua,, orked tahu korg semua da separuh giler berusaha kan??? sama la kiter kan.... nak wat cmne da nm student... life as a student mang kena survive camtu laaaaaaa,,,,,,, ape pun exam orked br nak mula,, so melayan la orked untuk exam dlu,,, tapi seyes xleyh nak tinggal blogging dan fb+ing ni,, hato0ii! =( nak hilang kan ketagihan online ni cmne ye agaknyer.. hato0ii! dgn semua rs suatu kepuasan jep,, huhuhuhu ke orked perasaan sorg2 jep?? haha xpe la pape pun y penting buat sesuatu yang xdtg kan masalah pd diri,,, [eekk ye ke??] emm ok la orked kena cauu dlu cz exam esok untuk 3rd paper,, haha doa2kan orked ye,, hehehe... =))



Tuesday, November 16, 2010

~saat paling jauh dr keluarga~ =(

huhuhu,
first time timba pengalman ry jauh dr family,
nk rs sgt kan,
tp boleyh thn la,
xde la rs berat sgt,,
da rs cam biasa je,
xde la trasa begitu berat nk ry tnpa fmly,
xsgka kuat jgk ht ni,
tp rindu jgk dkt ayahanda tercinta,dak mnja eisya n adeq y nakal ishak,
huurrmm..
i'm sorry my adeq2,,
achik xbalik bkn sgja,,
ok,,
bersebab,,
exam pun xstart lg,
jd achik hbskn ms di cni jela,
jgn lak ingat achik berseronok aje kt cni,
hehehe,,
da rs mcm xpcya y orked da bsr,dws n punya hdup sndri,
perlu trm hakikat kita perlu mlgkah satu persatu tahap khdupn,
dr kck,kank2,rmj,skrg dws,
xsdr umur da nk hmpir 22 thun,,
huhuhu,
da dikira wajib merancang kehiduan ms dpn dgn bijak dah,
kena fkir mcm2 tntg ms depan ni,,
grad,keje,kawen,suami,anak2,rmh tga,hari tua,
semua tu perlu prncgn dr skrg,,
da tiba waktu tbaek mula mrncg sgalanya,
ad ketika kita perlu fkir ms dpn hidup kita sndri suatu hr nnty,,
adatlah khdpn,
xde sape boleh halang atau sekat pjalann hdup kita,
kita y tentukan ape y patut kita fkirkan,
insya allah segalanya akan berjlan seperti yang drncg,, amiiinnn..... =)

Tuesday, November 9, 2010

~nyummy,nyummy,nyummy~

*nAsI gOrEng bErIAnI dAn mUshr0om*

bahan2nya:
  1. bawang merah 6 biji[tp td orked guna bawang besar separuh y bsr tuu bwg merah xde,hbs]
  2. bawang putih 5 biji
  3. cili padi 8 biji
  4. mushr0om mashmellow kering
  5. perencah nasi goreng beriani
  6. telur 2 biji
cara2 penyediaannya:
  • kupas bwg2 td,bersihkan bwg,cili
  • rendam mushroom dgn aer panas
  • tumbuk@blender bwg2 td bersama cili padi tadi
  • pnskn kuali then goreng hancur 2 biji telur td
  • selesai goreng telurnya angkat dan ketepikan dahulu 
  • then pnskan myk again n msk rencah yang ditumbuk@blender td
  • msukkan grm n gula sckup rs
  • setelah naek bau n msk rencahnya masukkan nasi
  • after that msukkan jgk muhsro0m y drendam dgn aer pns td n dsusuli telur y dgoreng hncur td
  • gaul sebati semua nya
  • then setelah sebati masukkan perencah nasi goreng beriani 
  • kacau hgga sebati
  • thennn............ SIAP!! 
HAVE FUN ENJOYING MY NASI GORENG!! tteeehheee~~ =)
*
*
*
tuuu,tuuu gelang 0rked.. oop kozz aa orked y masak dengan bantuan n kerjsama r0omate orked d cc.. thanx syg!! ehh lpa nk gtau fara nam dy.. kredit t0 u cz together wif me kayh dear! =)
*
*
*
emmm nyummy2..... proses mengacau diteruskan lg.. heeeeeeeeeee =)
*
*
*

 haaa tarraaa!! nasi goreng siap untuk dinikmati bersama! =)

*
*
*
sape2 mau tahu cuba lah resepi 0rked ni,, kitorang bukan ape kelaparan melayan hujan kt kolej ni,, so masak la,, hehehehex.. enjoy it wif my r0omate! luv u fara!