Monday, December 19, 2011

skrg sy dh tahu ✿

assalamualaikum w.b.t.. 


sekarang sy dh tahu ape itu "SMTI"
bahasa ringkas yang digunakan para blogger sekalian
yang bermaksud "SAYA MEMBACA TAMPALAN INI"
bagi sy rgksn ini mnyebbkan kmesraan antra blogger semakin bkrgn
alsan sy adlh apbla smua gya bhsa drgkskn pbualan mnjdi sgkt dan tdk menarik
hubgn cpt bosan dan para blogger sekalian kekrgn idea untk berborak..
tp itu pndpt sy..
bygkn jika sgalnya drgkskan..
pbualan antra blogger pasti akn terhad dan klhtn lebih rgks 
dan ade kemungkinan jg hub y mesra mjdi sdkit formal
krn kekrgn idea untk memanjangkn pbualan.
tapi sekali lagi sy tegaskn ini hanya pendapat sy.
tserah pd cra masing2..
selagi kita pandai mencari ruang untk bmesra sdh psti tak kan menghadkan
ruang antra kita kan..
bg sy pula jika dkrgkn sdkit bhs y rgks tu hub akn lbh erat
krn dr gaya bhsa kita dpt mbaca hti n prsaan org lain thdp kita
jka smua di ringkskn agk skr mbca respon sbnrnyer dr org lain..
sekali lagi sy tegaskn itu hanya pendapat sy shj..hehehehe



sampai di sini, bubye.. selamat berfikir dan pening2 lalat dgn pendapat sy.. adi0s! 
smile 0weZz!! (:

Saturday, December 17, 2011

adab ke rumah/bilik org ✿



assalamualaikum w.b.t...

haa meh2 cni meh!! nk aja cra atau adab ke bilik "O" rumah org..dh fhm kan tjuk tu..


ni nak habaq kau wahai insan bernama tetamu..
kalau dh ketuk pintu then org xjwb or org xbuka pintu tu..
JANGANLA.....
awak tu insan bernama tetamu nk goncang pintu bilik tu or ketuk smpai mggu org kt dlm
adab kita org islam kan bila dtg umah org ketuk tiga kali
dan bg salam tiga kali kalau org xjwb lagi tu sila balik
mungkin xde org d dlm atau tuan rmh or tuan blik xbsedia mnrima tetamu..atau dlm keadaan y xm'izinkan
fham2la..xkn tu nk kena ajar kot..mn la thu dy tgh seksi ke..
dan adab sebagai tuan blik lak kalau xsedia trm tetamu jgn jwb slm atau buka pintu
tahu knp adabnyer begitu?
sebab dr kita buka pintu tp dgn muka msm atau tdk mnyambut tetamu dgn elok 
itu lagi mberikan kiter dosa..
sebab islam bg adab nyer begitu untuk menerima tetamu dan menjdi tetamu..




untung2 bila org dh sedia trm tetamu dihidangnyer teh secawan,,
haa bila dia xbsedia trm tetamu tu mknenyer ad halangan
sama ad dy tgh seksi,dy tgh kmiskinan,dy tgh brehat,dy sdg mjlnkn tgjwb,,
jd kiter sbg tetamu hrmatla privasi org lain..
tuan rumah kalau xsedia jgn gatal2 nk smbut tetamu
dibimbangi akan mengguris hati tetamu..
sebab bila tetamu dtg kita kena smbut dgn baek kn..
kalau betol2 xmmpu nk trm tetamu bdiam shj la shgga tetamu berlalu..


hee ha smpai kt situ sj sy bceloteh yer.. hrp fhm yer insan bnma tetamu dan 
insan bernama tuan rmh or tuan bilik.. hehehe (:


pening..pening tol!! ✿



assalamualaikum w.b.t...


hehehehe tu la y sy rs selama menukar template untk blog ni.. font tulisan xmo support font y cntik2 tu.. huhu lastly tpkse guna font biasa2 ni ha.. xpe la.. selagi ia nmpk kemas.. sy memang xsuka kalau xnmpk kms.. mngkin cz tu blog sy nmpk formal.. haha xpe la ape pn mngikut ctrsa msing2 kan.. petang2 duk hadap blog ni  lg dgn angin sepoi2 bahasa ni ley terlelap lak dpn lappy..hahaha kesian la kt mata ni ha.. bgn dh lmbt pn msih mngantok? lol.. haha sebab dh biasa duk sje kan.. pdn muka.. skrg mula kalut untk stdy. mula rs sebak dlm dada xsempat nk kjr topik2 untk exam.. takot pn ade.. result nty jgn la hncur sgt.. haha ade jgk org doa gitu kan.. ye la i'm not the cleverest gul in malaysia ni.. apetah lg in the world.. sedar diri lagi laa.. hehehe oke la ckup la dlu.. letih ni dk fkir nk adjust template ni.. sebab bkn keje penuh ms untk blog ni pun.. wawawawawa.. (: