Monday, March 25, 2013

apakah rupa kawan yang bersama anda?
assalamualaikum w.b.t...

tajuk yang semua orang akan mengeluarkan pendapat masing2 dan pengalaman masing2 selama bersama insan bergelar 'kawan' ni kan.. satu perkara kita perlu sedar kawan juga adalah manusia dan mereka punya hati perasaan bukan cuma perhiasan ataupun alat mainan waktu kita hidup, bukan juga cuma tempat mencari kesenangan dan bila tidak memerlukan kita membiarkan kawan merasa sakit dengan sikap dan tindakan kita padanya... kawan yang begitu bukan nya KAWAN tapi PARASIT! berhati2 bila berkawan kerana sangatlah banyak manusia yang hidup atas nama kawan tapi sebenarnya PARASIT.. 

*********************************************************************************************************************************************


sumber : https://www.google.com.my/search?q=sahabat


ibarat pepatah melayu ada menyatakan rambut sama hitam darah sama merah tapi HATI LAIN2.. hormatilah perasaan kawan kalau kita mengharapkan kawan akan kekal menghormati kita, dan hargai kawan jika kita mahu kawan menghargai kita.. zaman berganti zaman dan dunia semakin mencabar. harus diingat bahawa seorang kawan adalah seorang manusia yang ada dengan kita walau berat dugaan hidup kita dan selalu menjadi penguat dikala kita lemah dan yang sentiasa mahu membantu kita semampu yang boleh. itu baru KAWAN! 


selama bergelar manusia dimuka bumi ALLAH S.W.T ni saya amat bersyukur sebab hidup saya tidak sunyi dari insan bernama kawan.. RASHEDAH BINTI ABDULLAH dan NORHANIS BINTI SALLEH dua nama yang akan saya ingat dalam hidup hingga akhir hayat saya sebagai kawan terbaik yang saya miliki.. mereka tidak pernah jemu disisi saya dan mereka tidak pernah pula membenci kekurangan saya malah mereka tidak pernah pula meragui saya sebagai kawan mereka. selama hidup ni berlangsung dimuka bumi ALLAH ini mereka selalu menasihati saya memberi semangat menemani saya disetiap dugaan hidup yang saya lalui.. mereka anugerah teristimewa yang saya ada dalam hidup saya. datanglah siapa pun cuba memisahkan kami takkan pernah hati saya curiga untuk mempercayai mereka lebih dari segalanya. doa buat insan yang bergelar kawan a.k.a sahabat adalah doa yang paling ikhlas dari hati dan ALLAH itu maha mendengar dan maha tahu keikhlasan hati manusia. kami tidak selalu berhubung dan kami tidak pernah mengikat persahabatan dengan syarat tertentu, kami masing2 bebas dan kami masing2 ada kehidupan sendiri namun bila masa kami bersama kami yakin dan tahu siapa sahabat..
 bukan senang kita membaca hati setiap orang dalam hidup kita. mereka penuh dengan emosi dan penuh dengan sikap tersendiri. mengenali seorang manusia yang baik adalah melalui kemampuan mereka berada disisi kita waktu kita dilanda kesusahan. kawan waktu senang mudah dicari xpayah cari datang je serbu ramai waktu kita senang@waktu mereka susah tapi kawan masa kita susah payah dicari dan tidak mungkin menyerbu kita waktu kita susah begitu juga sebaliknya waktu mereka senang. sesungguhnya menilai lebih mudah dari merasai dan mengalami sendiri keadaan yang teramat berat untuk dilalui hidup disamping kawan yang tidak mempedulikan perasaan kita dan tidak mengendahkan kita saat kita benar2 terasa dengan sikap mereka. benarlah bahawa sahabat bukan boleh dibeli dengan nilai wang ringgit semata2. jadi perkongsian untuk entry kali ini adalah fikirkanlah apakah rupa sebenar kawan yang bersama anda sekarang....?
salam sayang dari cik orked di sini  , selamat menikmati petang anda dengan penuh hikmah.. bye.. (:wassalam.... ;)


n u r a s y r a n e e ibrahim|ciknur

No comments:

Post a Comment